Er akupunktur en effektiv behandling mod migræne?
Det korte svar er JA!
I virkelighedens verden er det dog lidt mere nuanceret end et simpelt JA. Der er nemlig nogle, som responderer bedre på akupunkturen end andre.
I denne artikel vil jeg beskrive hvordan migræne behandles med akupunktur, dele historier fra vores patienter, der fortæller hvordan vi har hjulpet dem. Jeg vil med almindelige ord beskrive noget af den meget spændende forskning, der er lavet om akupunktur mod migræne. Her vil du også finde priser, tilskudsmuligheder med mere.
Billedet her viser en artikel fra Hendes Verden som beskriver, hvordan Lene Hartvigsen havde lidt af migræne i 15 år, før hun kom til Boel Akupunktur. Efter et behandlingsforløb over godt en måned, slap hun helt af med migrænen. Artiklen er skrevet 16 år efter hendes første behandling hos os. I de 16 år havde hun ikke et eneste migræneanfald. Det skal dog nævnes, at hun indimellem kom og fik en opfølgende behandling med akupunktur for at undgå tilbagefald.
Vær opmærksom på at resultaterne kan varierer fra person til person. Vi kan ikke garantere, at alle opnår de samme resultater, som Yvonne herover. Du er velkommen til at kontakte os og fortælle om din situation. Så kan vi vurdere, hvilke muligheder du har.
Hvordan behandles migræne med akupunktur?
Der findes forskellige slags migræne (jeg beskriver de enkelte typer senere i artiklen). De skal ikke behandles ens, men nogle ting går igen.
Når man ankommer til klinikken til den første behandling, starter man med en samtale med akupunktøren. Der vil hun spørge ind til hvor ofte man har migræne, varigheden af anfaldene, om man har kvalme med mere. Under den samtale kan du også stille spørgsmål.
Umiddelbart efter samtalen starter vi første akupunkturbehandling. Hver behandling tager 30-40 min.
Alle skal som minimum have 5 behandlinger med akupunktur hurtigt efter hinanden. Derefter varierer det alt efter hvilken type migræne man har.
Kontakt os på 97875800 eller info@boel-akupunktur.dk og fortæl om din situation, så kan vi vurdere, hvilket forløb du skal igennem.
Ved f.eks hormonel betinget migræne (menstruationsmigræne) skal man efter de 5 gange i en periode have en enkelt behandling før hver menstruation.
Ved andre typer er der andre forløb.
Er der efter 5-8 behandlinger med akupunktur (det varierer alt efter hvilken type man har) overhovedet ingen bedring, stopper vi forløbet. Er der en bedring, men det ikke er helt i orden, vil vi gerne behandle mere. Formålet med de ekstra behandlinger, er at få resultatet så godt og stabilt som muligt.
Dette skrev en mor knap 4 måneder efter hendes søns første behandling:
“Min 14-årige søn har haft mange migræneanfald med ca 14 dages mellemrum. Han har fået 5 behandlinger ved Boel og nu har han været uden anfald i 110 dage. Og dermed uden medicin og smertestillende i 110 dage.
Vi er godt klar over, at han nok skal have nogle behandlinger løbende. Men heller det end alt det smertestillende og ikke mindst angsten for hvornår næste anfald kommer.
En kæmpe frihed ikke mindst for vores 14-årige søn.
Lene”
Boel Akupunktur blev grundlagt pga migræne
Boel Akupunkturs grundlægger, John Boel senior (min far), drev i 1970’erne og først i 80’erne to højttalerfabrikker. Det gik egentligt meget godt – på nær de dage, hvor han måtte gå i seng med migræne.
Så da en af hans kammerater begyndte at studere akupunktur meldte Boel senior sig fluks til at prøve.
Resultatet af behandlingerne gjorde, at senior besluttede sig for selv at lære akupunktur. Og i 1984 grundlagde han Boel Akupunktur.
Behandling af migræne har siden første dag ligget vores hjerter nær.
Herunder fortæller Lene, der led af frygtelige migræneanfald ved menstruation, hvordan Boel Akupunktur har hjulpet hende. Menstruationsmigræne er den mest smertefulde migrænetype der findes. Lene skulle sygemeldes 3 dage hver måned. Efter behandling hos os har hun ikke haft en eneste sygedag pga migræne de sidste 2 år.
Forskning i akupunkturs virkning mod migræne
Et forsøg offentliggjort i The BMJ (British Medical Journal – et af verdens mest respekterede medicinske tidsskrifter) konkluderede: ”Akupunktur reducerede betragteligt antallet af migrænedage sammenlignet med sædvanlig medicinsk behandling. Patienterne, der modtog akupunktur, oplevede færre migrænedage om måneden og færre alvorlige anfald. Akupunkturgruppen havde også færre bivirkninger sammenlignet med dem, der fik medicinsk behandling.”
Her er et link til artiklen. Det skal her nævnes at forskningen beskrevet i denne artikel var lavet på patienter med migræne uden aura.
I et stort videnskabeligt studie, der gennemgik mange tidligere forskningsforsøg med akupunktur mod migræne, var konklusionen: “Akupunktur er en effektiv og sikker behandlingsmetode til at reducere hyppigheden af migræneanfald.”
Du kan læse hele studiet her (det er på engelsk).
WHO (Verdens Sundheds Organisation) har også gennemgået forskningen og i deres rapport fremhæver de akupunkturs effektivitet i behandlingen af migræne. De konkluderer, at ”akupunktur kan reducere både hyppigheden og intensiteten af migræneanfald, hvilket gør det til en værdifuld behandlingsmulighed for patienter, der søger alternative eller supplerende terapier.”
Her er et link til rapporten, hvis du ønsker at læse den.
Dette blev skrevet i gæstebogen:
“I er helt utrolige. Jeg kan ikke takker jer nok for al den hjælp I har givet min familie og jeg. Uden jer havde jeg formentlig siddet fast i en kørestol i dag, men jeg kan fortsat gå på mine post polio ben og min migræne er helt væk.
Jeg vil på det stærkeste anbefale venner og bekendte at tage turen til disse utrolige mennesker.”
Agathe Thorkildsen
De forskellige typer migræne
Migræne er en neurologisk lidelse, og der findes flere typer, der kan variere i symptomer og intensitet. Her er nogle af de mest almindelige typer migræne:
- Migræne uden aura: Dette er den mest almindelige type. Symptomerne inkluderer en pulserende smerte, ofte i den ene side af hovedet, kvalme, opkastning og øget følsomhed over for lys og lyde.
- Migræne med aura: Aura er et forvarsel eller en advarsel om, at migrænen er på vej. Symptomerne kan omfatte synsforstyrrelser som blinkende lys, blinde pletter eller zigzag-mønstre, samt følelsesforstyrrelser, såsom prikken i hænder eller ansigt. Auren varer typisk fra 5 til 60 minutter og efterfølges ofte af hovedpinen.
- Kronisk migræne: Når migræneanfaldene forekommer 15 eller flere dage om måneden i mere end tre måneder, kan det betegnes som kronisk migræne. Dette er en af de mest invaliderende former og kan kraftigt påvirke livskvaliteten.
- Hormonel migræne: Denne type migræne er ofte forbundet med hormonelle ændringer hos kvinder, såsom menstruation, graviditet og overgangsalder. Den kaldes også for menstruationsmigræne, da den ofte opstår omkring menstruationstidspunktet.
- Svimmelhedsmigræne (balancemigræne): Denne type migræne indebærer svimmelhed og balanceproblemer sammen med de klassiske migrænesymptomer. Den påvirker ofte balance- og koordinationsevnen og kan give kvalme uden en egentlig hovedpine.
- Hemicrania Continua: Denne type er en sjælden, men konstant form for hovedpine, som primært påvirker én side af hovedet. Smerten kan variere i intensitet og kan være ledsaget af symptomer som rødme i øjnene eller løbende næse. Behandles godt med medicin.
- Abdominal migræne (mavemigræne): Mest almindelig hos børn, denne type manifesterer sig som mavesmerter, kvalme og opkastning i stedet for den typiske hovedpine. Symptomerne kan vare fra få timer til flere dage.
- Ophthalmisk migræne (øjenmigræne): Denne type kan føre til midlertidigt synstab eller synsforstyrrelser i et af øjnene. Synsforandringerne varer typisk mindre end en time og følges af hovedpine.
Skriv her med spørgsmål eller ønsker tid til behandling.
Akupunktur som supplement til medicinsk behandling
Hvis du allerede er under behandling hos lægen, men alligevel har migræneanfald, skal du fortsætte med medicinen under forløbet hos os. Du skal altså ikke ændre din normale medicin.
Grunden til det er, at det kan være svært at vurdere om behandlingen virker, hvis man laver om på medicinmængden lige før eller under et behandlingsforløb.
Eksempel: En patient får forebyggende medicin og har migræne 2 gang per måned. Hun stopper med medicinen, da hun jo skal behandles med akupunktur. Efter de første 5 gange har hun stadig migræne 2 gange per måned.
Nu har vi et problem. Det ser i dette tilfælde ud til at akupunkturen ikke har virket og vi risikerer at konkludere, at vi ikke kan hjælpe og afslutter behandlingsforløbet. MEN grunden til at hun stadig havde de samme antal migræneanfald, var at hun var stoppet med medicinen og de 5 gange akupunktur havde virket lige så meget som medicinen.
Hvis vi i det tilfælde havde fortsat behandlingen, kunne vi højst sandsynligt få antallet af migræneanfald endnu længere ned.
Så vent med at lægge medicinen på hylden, indtil vi er helt sikre på at akupunkturen hjælper.
Vi rådgiver dig ikke omkring din medicin. Det skal gøres hos lægen.
Vær opmærksom på at resultaterne kan varierer fra person til person. Vi kan ikke garantere, at alle opnår de samme resultater, som personerne i videoklippet, artiklen og i udtalelserne herover. Du er velkommen til at kontakte os og fortælle om din situation. Så kan vi vurdere, hvilke muligheder du har.