Slidgigt i ryggen
Slidgigt i ryggen og lændesmerter kan være en smertefuld omgang med anledning til daglig irritation og invalidering af kroppen.
Betegnelsen slidgigt er uheldig, da ordet fejlagtigt får mange mennesker til at tro, man slider sig til tilstanden ved at bruge ryggen aktivt. Det er dog ikke hele sandheden, og faktisk får mange mennesker slidgigt i ryggen – ikke kun ældre. Faktisk har omtrent en fjerdel af folk på ca. 20 år det allerede, ligesom det anslås, at halvdelen af alle 30-årige også har det. Her hører det dog til sjældenhederne, at man oplever smerter forbundet med slidgigten.
I faglige kredse er slidgigt i ryggen kendt som diskus degeneration. Rygsøjlen er bygget op af en række ryghvirvler med en blød bruskskive (diskus) mellem hver. Ved slidgigt i ryggen får en eller flere af disse bruskskiver revner i de yderste lag. Hvis der kommer for mange/kraftige sprækker i skallen, kan den inderste del (kernen) presse ud på nerverne yderst i diskus, og det gør ondt. Det hele forværres derefter af, at musklerne bliver spændte og smertefulde.
Når smerterne først er til stede, kan det betyde forringet livskvalitet, hvor kraftige smerter kan forekomme hvad enten man går, sidder eller ligger. Det giver udfordringer selv når der er tale om helt almindelige hverdagsaktiviteter. Smerterne påvirker nemlig mobilitet og funktionsevne, og kan derved have stor indflydelse på, hvor længe du kan holde til at udføre dagligdagens opgaver, samt hvilket tempo du kan udføre dem i. De mest almindelige symptomer er smerter i ryggen, men smerterne kan også trække ned i baller og ben eller stråle ud i armene.
Din læge kan hjælpe med at stille diagnosen med røntgen eller MR-scanning, men de lægefaglige bøger er af den overbevisning, at man ikke rigtig kan behandle slidgigten.
Her hos Boel Akupunktur giver vi dog ikke op så let. Vi minder folk om, at det kan være godt for ryggen at forblive fysisk aktiv. Tværtimod får mange det bedre af at bruge ryggen aktivt. Ud over dette råd foretager vi behandlinger på vores patienter, der kommer for at få hjælp til at lindre smerterne.
Hvad kan akupunkturbehandling gøre?
En af de patienter vi har udført behandlinger på er Ellen. Hun fortæller i videoen herunder om sine oplevelser med slidgigt i ryggen.
Ellen fik konstateret slidgigt i ryggen for 2-3 år siden. Siden da er det gået op og ned med graden af smerter. I videoen fortæller hun, at det blev for meget med smerterne for en måneds tid siden. Her blev den smertestillende medicin utilstrækkelig, hvilket gjorde hende villig til at lede efter lindring andre steder, da hun hverken kunne gå, stå sidde eller ligge uden smerter.
Ellen fortæller, at hendes behandlinger har hjulpet utrolig meget. Fra at have store problemer med bare at komme op af stolen og ud af sengen, er hun nu nået til et punkt, hvor hun kan komme op af stolen uden at gøre brug af armlæn, ligesom hun kommer ud af sengen i et hug nu – uden smerternes tilstedeværelse. Derudover har behandlingerne for slidgigt i ryggen givet hende en mærkbar bedre nattesøvn, hvilket resulterer i, at hun er mere frisk om dagen. Ellen kan ligeledes holde til gå til gymnastik, hvor der både er en halv times opvarmning efterfulgt af en times gymnastik samt efterfølgende tur i motionscenter. Der brugte hun halvanden time, hvilket hun også gjorde, da hun bagefter stod op i halvanden time og malede på staffeli – også uden smerter. Hun beskriver derfor behandlingsforløbet som en stor positiv oplevelse.
Har du smerter grundet slidgigt i ryggen?
Husk vi gerne tager en uforpligtende samtale med dig om netop din situation, og dine muligheder for at få lindret smerter og få mere kvalitet i hverdagen.
Bestil tid til en uforpligtende samtale om slidgigt i ryggen / diskus degeneration.