Boel Akupunktur skal uddanne Afrikanske læger
Hos Boel Akupunktur har vi i disse dage besøg af hjertekirurgen Prof. Dr. med. A. Charles Yankah. Han er en yderst spændende mand. Oprindelig født i Ghana Afrika, men har boet og arbejdet i Berlin i mange år.
Prof. Yankah er professor hos Charté Medical University of Berlin, som er et af Europas største universitetshospitaler, og er derudover hjertekirurg hos Deutsches Herzzentrum Berlin, der er en af de førende hjertekirurgiske hospitaler i verden.
Det skulle man tro var nok til at fylde hans kalender. Men åbenbart har han en næsten uudtømmelig energi. Han ville gerne diskutere et yderst spændende projekt om et Afrikansk super sygehus. Han er ophavsmanden, og den tyske stat er hovedsponsoren.
Afrikansk supersygehus
Projektet går ud på at bygge et hjertehospital i Ghana, som skal uddanne læger og sygeplejesker i at yde behandling til hjertepatienter fra 15 Afrikanske lande. Udover uddannelsen af de lokale læger, kommer der også en ultra moderne operations afdeling, hvor de bliver i stand til at lave alt fra forholdsvise simple bypass operationer til komplicerede udskiftninger af hjerteklapper. Partner i projektet er Deutsches Herzzentrum Berlin, der skal sørge for, at kvaliteten af operationerne kommer op på niveau med de bedste Europæiske hospitaler.
Moderne akupunktur på sygehuset
Derudover vil han gerne lave en afdeling for de alternative behandlinger, der har en beviselig succes på behandlingen af forskellige hjerte- og kredsløbsproblemer. Det er der, jeg kommer ind i billedet. Han vil gerne have mig til at uddanne medarbejderne på selve hospitalet, og lokale læger i de andre Vestafrikanske lande i behandling med akupunktur mod hjerte- og kredsløbslidelser. Mere specifikt vil han gerne have hjælp til behandling af de hjerte- og kredsløbslidelser, hvor konventionel medicin ikke kan hjælpe som f.eks hjerteproblemer pga diabetes.
Jeg spurgte ham, hvor mange patienter de planlagde, at hospitalet skal kunne behandle. Det skal dække et område med 340 millioner indbyggere. Man regner med, at 1-2 procent af dem har hjerte- og/eller kredsløbsproblemer. Han kom med mange flere tal og beregninger over antal undersøgelser, ambulante behandlinger og operationer, som hospitalet selv skal udføre og tal over hvor mange, der skal behandles lokalt af læger uddannet på hospitalet. Men jeg skal ærligt indrømme, at tallene er så store, at jeg ikke kunne følge med.
Hele projektet koster godt 80 millioner Euro (godt at tingene er billigere i Afrika). Størstedelen bliver betalt af den tyske stat, men også store multinationale firmaer hjælper f.eks skal Fresenius, der er et stort medicinalvare- og medicinsk udstyrs firma med 200.000 ansatte, stå for bygningen og ledelsen af hospitalet. Selv finansieringen af de daglige udgifter, er der også taget højde for.
Hele projektet falder smukt i tråd med en artikel jeg skrev, om min drøm om det optimale hospital.
Jeg håber virkelig, at projektet bliver lige så storslået som Prof. Yankah forestiller sig. Han har i hvert tilfælde fået tilsagn fra nogle meget økonomisk stærke kræfter, så jeg er ret optimistisk.
Projektet er både vildt spændende og ret så skræmmende. Tænk sig at være med til at påvirke et område med lige så mange indbyggere som Europa. I sådan en situation, er det ekstra vigtigt, at éns undervisning er så tæt på optimal som muligt.
Med venlig hilsen
John Boel